Q 1 – 3125, 625, ________, 25, 5, 1

              A. 50                            B. 55

             C. 125                          D. 124

             E. None of these

Ans: C. 125 ( in the given series each no. is obtained by dividing the preceding no. by 5  i.e. – next no. = 625/5 = 125 )


Q 2 – SCD, TEF, UGH, ____, WKL

              A. CMN                          B. UJI

             C. VIJ                        D.IJT

  Ans: C. VIJ  


Q 3 – 17 32 19 29 21 26 23

              A. 25 25                         B.20 22

             C. 23 25                        D. 25 22

  Ans: C. 23 25  


Q 4 – Yard is to inch as quart is to

              A. gallon                    B. ounce

             C. milk                        D. liquid

   Ans:  B. ounce


Q 5 – Today is Monday. After 61 days, it will be :

              A. Tuesday                         B. Monday

             C. Sunday                            D. Saturday

   Ans: D) Saturday

Explanation:

Each day of the week is repeated after 7 days.

So, after 63 days, it will be Monday.

After 61 days, it will be Saturday.


Q 6- A bag contains 50 P, 25 P and 10 P coins in the ratio 5: 9: 4, amounting to Rs. 206. Find the number of coins of each type respectively.

              A.360, 160, 200                           B. 160, 360, 200

             C. 200, 360,160                            D. 200,160,300

 Ans: C) 200, 360,160

Explanation:

let ratio be x.

Hence no. of coins be 5x ,9x , 4x respectively

Now given total amount = Rs.206

=> (.50)(5x) + (.25)(9x) + (.10)(4x) = 206

we get x = 40

=> No. of 50p coins = 200

=> No. of 25p coins = 360

=> No. of 10p coins = 160


Q 7 – 1.Presentation  2.Recommendation  3. Arriva  4.Discussion  5.Introduction

              A. 5, 3, 4, 1, 2                        B. 3, 5, 4, 2, 1

             C. 3, 5, 1, 4, 2                        D. 5, 3, 1, 2, 4

    Ans:C) 3, 5, 1, 4, 2

Explanation:

The correct order is :

Arrival   Introduction   Presentation   Discussion  Recommendation

3                    5                        1                    4                       2


Q 8 -Five persons – A, B, C, D and E are being compared in weight and height. The second heaviest person. D is the shortest. A is the 2nd tallest and shorter than E, The heaviest person is the third tallest person. There is only one person shorter than B, who is lighter than E and A respectively.

Who is the heaviest person?

              A. A                          B. B

             C.C                            D. D

             E. E

Ans: C. C  

Explanation:

A is the second tallest person. There is only one person shorter than B. So, B is the fourth tallest person. D is the shortest and second heaviest.

Weight                       Height
1
2     D                            A
3
4                             B
5                             D

A is shorter than E. So, the third tallest person is C. Who is the heaviest person. B is lighter than E and A respectively. So, the final arrangement is as follows.

Weight                  Height
1.      C                        E
2.      D                        A
3.       E                        C
4.       A                         B
5.       B                         D
C is heaviest person.

Q 9- At 3.40, the hour hand and the minute hand of a clock form an angle of?

              A. 50                            B. 55

             C. 125                          D. 124

             E. None of these

Ans: C. 125 


Q 10 – 3125, 625, ________, 25, 5, 1

              A.120o                          B. 130o

             C. 125o                          D. 135o

   Ans: B. 130o

Explanation:

Angle traced by hour hand in 12 hrs = 360o
Angle traced by it in 11/3 hrs =(360/12) * (11/3) = 100o.
Angle traced by minute hand in 60 mm. = 360o.
Angle traced by it in 40 mm = (360/60) * 40 = 240o.
Required angle = (240 – 110)o = 130o.


Q 11 – Pointing to a man, a woman said, “His mother is the only daughter of my mother.” How is the woman related to the man ?

              A.Mother                      B. Daughter

             C. Sister                         D. Grand Mother

   Ans:   A.Mother  

Explanation:
Blood relation Analysis :
only daughter of my mother -> means herself

So she is his mother.


Q 12 -Statement: Should there be students union in college/university?
Arguments:
1. No. This will create a political atmosphere in the campus.
2. Yes, it is very necessary Students are future political leaders.

              A.Only argument I is strong                      B.Only argument II is strong

             C. Either I or II is strong                             D. Neither I nor II is strong

E. Both I and II are strong

   Ans:   E. Both I and II are strong


Q 13- Crime : Court : : Discase : ?

              A.Doctor                            B.Medicine

             C. Hospital                        D. Treatment

   Ans: C. Hospital 


Q 14 – 1 : 1 : : 10 : ?

              A.12                           B. 110

             C. 210                         D. 1000

   Ans: D. 1000


Q 15 – The following numbers fall in a group. Which one does not belong to the group?
53, 63, 83, 73

              A.53                         B. 63

             C. 83                         D. 73

   Ans: B. 63


Q 16 – QAR, RAS, SAT, TAU, _____

              A.UAV                         B. UAT

             C. TAS                          D. TAT

   Ans:   A.UAV  


Q 17 – Pointing towards a person, Mohan said to a woman, “His mother is the only daughter of your father”. How is the woman related to that person ? – See more at: 

              A.Daughter                         B. Sister

             C. Mother                             D. Wife

   Ans: C. Mother    


Q 18 – A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing center. H is fourth to the left of B and second to the right of F. A is third to the left of C, who is not an immediate neighbor of F. G is second to the left of A. D is second to the right of E. – See more at: 

Who is on the immediate right of F?

              A.H                       B. A

             C. G                       D. E

   Ans: B. A


Q 19 – In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was :

              A.2500                       B. 2700

             C. 2900                       D. 3100

   Ans: B. 2700

Explanation:

Total number of votes = 7500

Given that 20% of Percentage votes were invalid

=> Valid votes = 80%

Total valid votes = 

1st candidate got 55% of the total valid votes.

Hence the 2nd candidate should have got 45% of the total valid votes

=> Valid votes that 2nd candidate got = total valid votes x 


Q 20 – What was the day on 15th august 1947 ?

              A.Friday                         B. Saturday

             C. Sunday                        D. Thursday

   Ans:   A.Friday  

Explanation:

15 Aug, 1947 = (1946 years + Period from 1.1.1947 to 15.8.1947)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 300 years = 1

46 years = (35 ordinary years + 11 leap years) = (35 x 1 + 11 x 2)= 57 (8 weeks + 1 day) = 1 odd day

Jan. Feb. Mar. Apr. May. Jun. Jul. Aug

(31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 1 ) = 213 days = (30 weeks + 3 days) = 3 odd days.

Total number of odd days = (0 + 1 + 1 + 3) = 5 odd days.

Given day is Friday.

—————————————————————————————————————————————–